november 17, 2010

Inspiratsioonist ja kavandamisest / About inspiration and sketching


Kritseldused minu mustripäevikust,
mida saab suuremalt näha näitusel.
Samples from my notebook.

Teel Mardilaadalt bussis koju loksudes panin kirja read, mis põhjendavad asjaolu, et mu kindad sünnivad  enamasti ilma igasuguste kavanditeta. Kuna näitusekinnastel konkreetseid tellijaid  polnud, julgesin katsetada kõikvõimalikke vaimusilmas tekkinud ideid. Pikaaegne harjutamine on andnud kogemuse, millised mustri- ja värvikombinatsioonid "sünnivad patta panna", millised mitte.
Aga nüüd siis need read, mis pikal bussisõidul kargasid mulle pähe k 23:51, täisväsinud peaga (mõnikord tagab teistsugune teadvusseisund ootamatult ausad ja erksad mõtted):
"Mul pole enam ammu vaja korralikke värvikavandeid teha, mustrid tulevad parimad siis, kui nende tunnetamine tuleb otse südamest - või kui krija jooga terminites väljendada - siis, kui saad kontakti iseendaga, intuitsiooniga, inspiratsiooniga. Mõtlemisel ja kaalumisel pole rabava tulemuse saavutamisel teinekord üldse rolli. Kes kunstnikest poleks tundnud, et vahel tulevad parimad ideed sekunditega ja pärast on väga raske seda ratsionaalselt selgitada ja kommenteerida. See lihtsalt sündis. Muidugi peab selleks olema sisemine pagas ehk teadmised ehk värvide ja mustrite pank, mis nüüd väljapääsu leiab."
Tuleb muidugi möönda, et nt vaipade jm suuremate esemete puhul ei tuleks selline katsetamine kõne allagi, sest harutamine võrduks enesetapuga ja arulage materjalikulu sulaselge raiskamisena. Nii et uskuge mind, olen võimeline ka akvarellkavandeid tegema, kui vaja, selleks eelnevalt pikki päevi raamatuid lapates või muuseumides nuuskides:) Klassikaline koolipraktika, kui mõelda:) Aga eks aeg teeb korrektuurid: kui seda ülearu palju käes pole, ei kipu end sundima. Puhas laiskus.

About how ideas sometimes just come out from nowhere, when you find contact with your inner self (I have been practicing kriya joga for few years and have found plenty of explanations about what constitutes humans). You have to be busy to catch them onto paper. That does not of course mean that I am not able to produce some acurate watercolour sketches if needed:)

4 kommentaari:

  1. Nii armas ja samas nii loomulik :)
    Soovin, et neid mõtteid ikka sünniks, küll leidub neid, kes neid näha ja kanda ihkavad :)

    VastaKustuta
  2. Mönus jutt kavandist kui sellisest. Minu jaoks on see kavandi tegemine ka kuidagi kummaline olnud. Mäletan kooliajast, et joonistasin kavandid valmis siis kui ese ise oli valmis, lihtsalt selleks, et kavand tuli teha ja öpetajale ette näidata. Nyyd hiljem olen avastanud, et ma ju teen kavandeid kyll, aga need synnivad minu vaimusilma kuidagi ilma joonistamata, töö käigus.
    Uurisin su näitust su blogi kaudu. Nii tahaks tegelikkuses näha, kahjuks pole see praegu vöimalik.
    Ja siis veel sellest, et sa tuled mulle meelde kyll muusikakoolist. Kahjuks aga mitte see jöulupakk, millest kirjutasid.

    VastaKustuta
  3. Oi, mul on hea meel, et Su blogile peale sattusin. Kaunid tööd! Sinu mõtteavaldust, et tööd sünnivad paljus hetke emotsioonist ja soovist, täiesti jagan. Ka seda, et on mustreid, mida tahaks korrata ja taaskorrata, ja kombineerida.
    Aga nii sünnibki igaühe oma käekiri. Edu ja tööderikkust!

    VastaKustuta
  4. Kuule,mulle see lugu väga meeldib aga minu teada on kõikse olulisem leida ja hoida kontakti maaemaga ehk loodusega.Vaata,isegi Naksitrallide multikas on see välja öeldud:"Paljud hädada sellest algavadki,et eemaldutakse loodusest ja hakatakse jändama tablettidega".
    Loodusega saab kontakti siis kui kallistad tammepuud.
    Sul on väga asjalik blogi ega ma oskagi enam midagi täiendada aga kui sul on valulised kuupuhastuspäevad siis soovitan sul kasutada kitsepiima naistejuustu ja oma meestele
    anna Viagra asemel kitsepiima meestejuustu,ning
    kohvi asemel pane kicheuri.
    Tooted:kicheur,kitsepiimavõi,kitsepiimakohupiim,
    kitsepiima meestejuust,
    kitsepiima naistejuust,kitsepiima kriuksuv juust,kitsepiimakohvijook,kitsepiim,kitsepiimakeefir,
    kitsepiimalassi ehk jogurt
    Kitsepiimatalu Lääne-Virumaal, 6.osa

    http://www.youtube.com/watch?v=VMqU1qHQuiI&feature=related

    VastaKustuta