jaanuar 01, 2012

Kaari kindad/Kaari's gloves

Viimane paar Muhu seeriast on värvidelt üpris originaalikauge, kuid kirjad ei ole seda mitte. 8/2 lõngale sobiva suurusega ristimotiivid leidsin Meite Muhu mustrite raamatu meestekampsunite sektsioonist:) Tunnistan, et seekord jäin kinnaste koloriidiga kaunikesti hätta. Kaari tahtis selliseid kärtspunaseid kindaid, kus oleks ka roosat sees. Noh, see polnud keeruline, aga kõik kokku koos randmevärvidega tundus mulle esialgu kahtlane. Kõhutunne ei valetanudki.. Ka meie värviguru Kersti Rattus arvas, et midagi on nagu puudu. Tema hüval nõul asendasin randmes paar värvi pealesilmamise abil välja (türkiissinine ja tuhm salatiroheline tulid kasuks küll). Pilt muutus kardinaalselt, erksad türkiistäpid päästsid asja. Mina aga õppisin, et teinekord tuleb intuitsiooni ja värviteooriat usaldada, ja mitte üle mõelda! Nii endale kui kõigile teistele kõhklejatele soovitan mõnest kunstitarvete poest värviratta hankida, selle pealt on hea värvide kooskõlasid välja arvestada.

The most recent pair from Muhu serie is with quite strange colours but the patterns are authentic. The cross motifs are taken from Muhu mens' jumpers' patterns. There was some trouble with the colour choice at first but eventually my friend (artist) gave some good advice and I managed to save the whole picture by adding turquoise spots into the wrists. I learned that I'll never mistrust the first intuition again. Sometimes it's useful to think less.

7 kommentaari:

  1. Käin aina siinseid kindaid imetlemas, lihtsalt silmailu!
    Ma ei ole kusagilt leidnud selgitust lõnga jämeduse numbrite kohta, küsin siis meistrilt endalt: mida tähendab näiteks lõnga jämedus 8/2, kas see on siis umbes selline, millest Haapsalu salle kootakse?

    VastaKustuta
  2. 8 tähendab lõnga jämedust, 2 tähendab seda, et on 2-kordne lõng. See võib olla ka 1 või 3 või 4. Viiekordset lõnga pole veel oma ihusilmaga näinud:)
    Mida väiksem on kaldkriipsu ees olev number, seda jämedam lõng, mida suurem number, seda peenem. 8 on kinnaste jaoks parim (kas ühe- või kahekordne). Vahel ajab asja ära ka 6/1 (nt Muhu kinnaste jaoks?), kuid kindlasti mitte 6/2, sest see on juba liiga jäme - jämedam kui 8/2. Kõlbab kummikusokkidele.
    Haapsalu salli kohta ei tahaks ma sõna võtta, milline on hea lõng. 8/2 on igatahes liiga jäme. Minu teada koovad nad välismaistest peenlõngadest. Miskid meriinod vms.

    VastaKustuta
  3. Aitäh!
    Haapsalu sallide kudumist ma olen üsna lähedalt näinud ja selle lõnga jämedust kujutan enam-vähem ette, seepärast küsisin seda kui võrdlemiseks; tegelikult tahaksin aru saada, kui peenike/jäme on see lõng, millest need kindad valmivad ja kust niisugust lõnga meil Eestis saab?

    VastaKustuta
  4. Noh, kindad ei ole nii peened kui haapsalu sall, kuigi nt Mulgi labakud on, aga viimaseid võib teha paar korda aastas, sest rohkemaks pole ei kannatust, aega ega ka tellijaid.
    8/2 on selline klassikaline jämedus, mida kõigist hästi varustatud poodidest saama peaks. Hetkel domineerib kodumaistest firmadest Raasikul tegutsev Aade lõng, kuid loodan, et varsti hakkab ka minu lemmik Jõgeva Evilla taas tegutsema (kuuldavasti vaikselt juba toodavad - peale seda, kui mindi pankrotti ja uus omanik asja üle võttis; kui ma nüüd täitsa soga ei aja:))

    VastaKustuta
  5. haapsalu salli kootakse 28/2 või 32/2 lõngast, mida hetkel tuuakse sisse BUlgaariast ja Leedust.

    VastaKustuta
  6. Imearmsad sõrmikud. Natuke nagu mmm marjased....
    Annelix

    VastaKustuta
  7. Oi Kristi taas super kenad kindad valminud.
    Imetlen seda sinu oskust ja tahaks olla sama tubli, kui sina :)
    Praegu olen sokilainel ja küll ma sinna kindalainele ka jõuan.
    Kuigi mõtlen alati, kas ma ikka saaks sõrmikute kudumisega hakkama?
    Pole kunagi proovinud.
    Ehk võtan julguse ükskord kokku :)
    Sulle aga palju kauneid kinda ideid ja mootor varrastesse ;)

    VastaKustuta