september 28, 2011

Joonase labakindad/Mittens for Joonas

Nagu lubatud, tutvustan, mis mõte mind eelmises postituses kirjeldatud kihnu labakuid kududes tabas, kui otsustasin oma väikesele pojale samas laadis kindad kududa. Et need on väiksemõõdulised, siis pidi ka kiri olema väike, et ei hakkaks proportsioone ebasoodsalt mõjutama (liiga suur kiri väiksel kindal mõjub imelikult). Kihnu traditsiooniliste labakinnastega seob neid kindaid vaid kudumislugu, kujunduselt on need läinud palju vabamaks ja autori nägemust kajastavaks - mingitest kindlatest traditsioonilistest kudumisreeglitest pole ma kinni pidanud. Silme ees oli vaid eesmärk hoida isa ja poja kinnaste välimuses kindlat joont, et need sobiksid omavahel nii värvide kui kirja poolest.
Samas aga võib neid kindaid julgelt Eesti omadeks nimetada, sest eelkõige värvid on meie ajaloolisele traditsioonile väga iseloomulikud. Selle viimase vastu eksitakse üpris tihti.. kurb on, kui eesti kindamustreid kasutatakse ajalooliselt mitte kasutusel olnud värvides ja nimetatakse seda "Eestiks". Aastate pikkuse kogemuse põhjal julgen soovitada, et kui te pole oma värvivalikutes kindlad, siis kasutage pigem lihtsaid ja turvalisi, kindlapeale õigeid kombinatsioone: valge-tumesinine, valge-lambapruun, sekka madarapunast või mõnd muud looduslikku tooni. Erksad värvid tulid Eestis kasutusele võrdlemisi hilja, alles 19. sajandi keskel, säilitades mõnede eranditega salapärase "Eesti puudutuse", mida tänased kudujad tihtipeale ei suuda enam tabada. vaadates vanu muuseumikindaid võib ainult väga harva nentida, et need oli koleda värvikasutusega. Tänapäeval kipub see suhe pigem vastupidine olema..
Aga eks ta ole üks suur maitseküsimus - minu tagasihoidlik eesmärk oli pisut tähelepanu juhtida.

As I promised last week today I am going to introduce you the pair of mittens that I knitted for my little son. The idea of knitting similar mittens emerged when I was knitting Kihnu mittens for my husband. The current pair is not in Kihnu authentic style. My main purpose was to create a nice combination for father and son - so the colours and patterns were quite similar. You could name it a pair of simple Estonian mittens inspired by our folk tradition.  
Note for knitters: In my opinion - as I am explored the tradition for 14 years - there are very particular colours that are suitable for Estonian mittens and gloves - so please try to consider those if you use Estonian patterns. I have seen loads of mittens that are called "Estonian" but in fact are not because of the usage of wrong colours that have never been used in my country. Try to respect that or do not call your mittens "Estonian". If you are not sure, try safe combinations such as white and dark blue, white and lamb brown or something else in natural colour scheme. Be careful with bright colours, there is a danger to exaggerate and the outcome would not be "Estonian".

6 kommentaari:

  1. Tere,
    äkki oskad nõu anda :)
    Kuidas sa viimistled sõrmikuid? Mul on selline villane lõng, mis ei ole eriti kohev ja on natuke koredavõitu. Tegin sõrmikud, mis lähevad kingituseks, aga tahaks nad kuidagi pehmemaks ja "elusamaks" saada, jätmata sellist muljet et neid on enne kantud. Kas piisab aurutamisest? Või pesta väga õrnalt sooja veega läbi ja siis pressida?
    Aitäh.

    VastaKustuta
  2. Tere!
    Jah, leiges vees vähese villapesuvahendiga solgutamine on hea mõte. Pärast loputa, kuivata ja auruta!
    Jõudu,
    Kristi

    VastaKustuta
  3. http://zeealgje.blogspot.com/2016_04_29_archive.html

    VastaKustuta
  4. Download APlikasi ayam bangkok blitar Di Playstore ataupun App Store kesayangan anda BOLAVITA Sabung Ayam

    VastaKustuta