november 03, 2010

Fotoreportaaž Saamist ja Soomest vol 1

Otsustasin asja lahendada nõnda, et kirjutan Saami ja Soome reisist mitmes osas, nii suudan ma mingitki vahet teha fotode järjekorras.

Mõned sõbralikud lugejad ja asjaga kursis olijad on andnud märku, et oleks tagumine aeg tutvustada oma tööreisi Saamimaale Inarisse ja Jyväskylla Soomes.
Tegemist oli TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku tekstiil õppekava arenduse huvides toimunud reisiga. Inaris asuvas Saami Koolituskeskuses, kus õpetatakse kutsetasandil traditsioonilist nahatööd, metalli, puitu, luud, tekstiili ja kivi, keskendusime nahatöötlemise keskkonna ja selle toimimise vaatlusele. Vt http://www.sogsakk.fi/. Eelkõige huvitas meid just olmega seonduv, kuna järgmisel aastal avame oma õppekavas uue spetsialiseerumismooduli "Nahkesemete valmistaja". Meie tulevased õppejõud Kristina Rajando ja Made Uus jälgisid hoolega saami traditsioonilisi naha parkimise võtteid, töövahendeid ja ruume, et sellest enda jaoks ideid ammutada. Nad on küll Eestis parimad, kuid mitte saami kontekstis, kus on meistreid hulgi. Loodetavasti avaneb neil kevadel võimalus Inarisse pikemaks tagasi minna, et õppida saami traditsioonilist nahatööd ja saadava võrdluse/kogemuse põhjal lihvida ja edasi arendada enda oskusi eesti nahatööde valdkonnas. On ju see meil hetkel pelk muuseumiteema. Vaid väga vähesed oskavad lambanahku naturaalsel moel, ilma keemiata, parkida ja töödelda eestlastele omaste võtetega. Kristina ja Made missioon on need oskused taaselustada.
Mõista-mõista, mis see on? Guess what it is:)

Vöökudumise tihv ja piirits (vist olid põhjapõdrasarvest tehtud). Tools for making belts.
  
 
Saami naiste tanu kindlast piirkonnast. Women's headdress from certain area.

Töövahenditest nahatöötlemisel puudu juba ei tule:) Lots of tools for processing leather.
 
Põhjapõdrasarvi leidub samuti ohtralt:)




Minitoosikesed, hästi nunnud:) Cute miniboxes.
  
Vaade Inari järvele. View to Lake Inari.
Ja fotod jäid ikkagi täiesti valesse järjekorda. No ei oska mina neid õigesti sättida.
Sorry, I didn't write in English as well, because right now I am so frustrated about technical problems to set photos to right order. So, the current photos are randomly. I don't believe I could manage to put them correctly, it will take a whole day.

1 kommentaar:

  1. Käisin ka 2007. aastal Inaris jm Saamimaal eksurseerimas. Samas koolis ja ka kohalike käsitöömeistrite töötubades. Väga inspireeriv käik!

    VastaKustuta