mai 07, 2011

Vene risti/Russian Cross


Margiti vanavanavanaema kootud kindad

Üks minu kolleeg tõi näha oma vanavanavanaema kootud kindad. Need osutusid autentseteks Halliste või Karksi kinnasteks. Väga hästi säilinud, valge-tumesinise kirjaga. Kalju Konsini raamatut eesti silmkoeesemetest (1972) lapates avastasin, et samasuguse kirjaga kindaid on Eesti Rahva Muuseumi kindakogus vähemalt kaks paari (üks Hallistest, teine Karksist, viimase värvid on peegelpildis, s.o valge kiri tumedal taustal, kirja nimeks märgitud veneristikiri, XIX saj lõpp).

Kudusin oma kindad 8/1 lõngast (vanasti kooti koduskedratud kahekordsest), varrastel nr 0,8, ühel ringil 164 silmust. Aega kulus u 60 tundi. Võrreldes eeskujuks võetud kinnastega, lisasin punaste ristide rea enne põhikirjaga alustamist. See peaks kinnastele omistama kaitsvat väge. Arvestades seda, et ka põhikirjas on hulgaliselt ristimotiive, on need kindad järelikult eriti vägeva mõjuga.
Kindad tellis minult Anu Raud, kes tahab proovida need oma Heimtali Muusemi müüki panna. Nüüd on aga selline lugu, et ei tea, kas raatsingi.. Ilusad said ja mulle endale täpselt parajad!
Epiloog 23.02.2012: kindad ostis Anu Raud Heimtali Muuseumi jaoks.

Mulgi mittens. My collegue brought her grandgrandgrandmother's mittens for me to see those. They proved to be authentic Mulgi mittens, very well preserved, at least 120 years old. I later discovered from a book that in the collection of Estonian National Museum there are at least two pairs of mittens with similar pattern (one was called Russian cross).
My mittens: Estonian woollen yarn 8/1, needles nr 0,8 (ordered from an English blacksmith), 164 stitches per round, time ca 60 hours. Compared to the originals I added red cross pattern before starting the main pattern. Now I am sure that these mittens own protective power because of the crosses all over the mittens.



6 kommentaari:

  1. Meistriteos! Väga ilusad värvid ja see punane annab särtsu (kaitset ka nagu sa ütlesid) tublisti juurde.

    VastaKustuta
  2. Ahhh, kui kenad ja kui suur töö!

    VastaKustuta
  3. Väga ilusad. Loen su blogi ja kadestan, milline kannatlikkus ja oskus. 0,8 vardad... mulle tundub, et juba nr 3 on väga peenikesed :p

    VastaKustuta
  4. Fantastilised kindad! 60 tundi - Sa kood kiiresti! Tahaks väga nende edasist saatust teada - et kas osteti ja kes ostis ja mis hinnaga. Ma arvan, et need kindad on väärt iga senti, mis nende eest küsitakse, ja enamgi veel.

    VastaKustuta
  5. No lihtsalt üli-ilusad kindad!
    Eelmise postituse Muhu mõlki randmekatted on ka kaunikesed. :)

    VastaKustuta
  6. Uskumatu! 0,8mm needles? What a precious pair of mittens. I have just added your blog to my blogroll!

    VastaKustuta