juuni 20, 2012

Emmaste narmad/Fringes of Emmaste gloves

ERM 4612ab Hiiumaa
Eile lahenes minu jaoks üks viimastest kindamüsteeriumidest. Minu oskustepagas täienes Hiiumaa Emmaste kinnaste kudumisvõtetega. Ausalt öeldes pole tegemisviiside kindlasktegemine mu jaoks enam kuigi vaevaline ja teate miks? Sest ma korrutan endale pidevalt: "ei ole võimalik, et nad midagi liiga keerulist välja mõtlesid." Ja tavaliselt tulebki välja, et lahendus on palju lihtsam kui esialgu peale vaadates tundub.
Narmaid Emmaste kinnaste peal on tehtud kahtemoodi. Ühed on päris ääres, teised pisut ülevalpool. Samas teisel paaril tumepruunidel meestekinnastel, mida sain katsuda, oli kasutatud vaid üht võtet (nagu ülemisel narmareal).
Narmalõnga võetakse topelt, nagu neil kahel paaril oli. Seepärast ka selline paks mulje.
Äärenarmad kootakse kihnu ülesloomisvõttega (lisaks võetakse narmalõng). Seda on sõnades väga raske kirjeldada, aga usun, et piisab ka sellest vihjest, et nutikamad saaksid ise edasi pusida. Narmad asuvad kalasaba keskel, kui see midagi ütleb.
Ülevalpool asetsevad narmad kootakse nagu Tõstamaal. Erinevus on selles, et kui Tõstamaa omadel jäetakse taustalõng kudumisringi algusse seisma, siis Emmaste omadel kasutatakse taustalõnga edasi. Narmatekitamise võte on muidu sarnane - topeltpahempidi silmus, mis kinnitab narmad korralikult kinda külge. Visuaalselt jääb aga erinev pilt võrreldes Tõstamaa narmastega. Eks seal on paar nippi ikka veel, nt on oluline, mispidi lõngu sättida, aga tegelikult väga loogiline.
Mõne jaoks on ehk hea uudis see, et Emmaste kindad olid suhteliselt jämedast lõngast kootud, neid ilmselt võib tõepoolest nr 2... 2,5 varrastel kududa, kui on piisavalt jäme lõng (8/3 ehk?). Samas ei tohi kude jääda pehmeks ja lõdvaks. Kui vaadata MUISis veel analoogseid kindaid, siis oli neid ka peenemat sorti olemas. Ju need olid hilisemad, ma arvan. Ja kahte ühesugust paari pole olemas. Kuigi teatud asjad on kõigil täpselt ühtemoodi, siis esineb, nagu rahvakunstiesemetel ikka, pisierinevusi värvikasutuses ja äärte koekirjades.

Edaspidiseks jääb veel Mustjala pulmakinnaste narmaste saladus päevavalgele tuua. Anu Pink oletas, et need võidi külge õmmelda, sest nii pikkade narmastega kindaid võis muidu ebamugav kududa olla. Kõlab loogiliselt, aga ei saa praegu kinnitada..

My technical skills got some addition yesterday. I visited Estonian National Museum and I discovered there how to knit the fringes of Emmaste gloves (from the island of Hiiumaa, where there were many Swedish influences in the past). It was quite complicated but not too much because people did not use too elaborated methods for knitting. There are certain knitting ways circulating as far as Estonian gloves are concerned. I found some proof to that over again yesterday.

5 kommentaari:

  1. üks kuduja, kes on emmaste kinnastest teinud muuseumile koopia, kirjeldab narmaste lisamist nõelaga. Ja kindad on ikka kootud 8/2 lõngast, 1mm varrastega. Ja kogutud muuseumile 1860 paiku.

    VastaKustuta
  2. Jah, kui ma hiljem kõik ERMi emmaste kindad üle vaatasin, siis selgus, et ülejäänud olidki nõelnarmastega kaunistatud:) Lihtsalt mulle sattusid too esimene kord näppu kaks paari kindaid ilmselt ühe kuduja näppude vahelt, kes oskas narmaid sisse kududa, mitte pärast nõeluda:)
    Mis aga puutub lõnga jämedusse, siis neid oli ikka väga erinevaid - alates väga jämedast lõpetades suhteliselt peenega (u 8/2).
    Tänan kommentaari eest!

    VastaKustuta
  3. Täpsustuseks veel, et neid ülejäänusid oli u 10 paari ringis:)

    VastaKustuta
  4. Olen ise kudunud kahte tüüpi Emmaste kindaid. Nüüd olen lummatud sinu kinnastest ja proovisin teha lapilist rannet. See läheb tunduvalt kiiremini, kui kududa pahempidi silmad ka töö paremalt poolt, ilma tööd keeramata.Aga seegi tahab harjutamist. Jõudu sulle.Sul on imeilusad tööd ja Kirjatud teekond on superhea raamat.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, tean seda lapilise kiirkudumise moodust küll ja kasutan ka, aga tol kiirel ajahetkel ei suutnud ma end kokku võtta, et arusaadav töökirjeldus koostada ja nii ta raamatust välja jäigi. Kes harjutab, see mõtleb selle käigupealt niigi välja:)
      Aitäh!

      Kustuta