juuli 14, 2012

Lilltikand/Flower Embroidery

Märtsis alustasin vilistlaste rahvariidekoolitusel Põhja-Eesti lilltikandi tööproovi linasele kangale mulineeniidiga. Mõte oli proovida suures raamis tikkimist (juh. Silja Nõu). Kasutada tuli sidepistet, mis tundus algul väga võõras, keeruline ja harjumatu. Ei tohtinud ka liiga tihedalt või liiga hõredalt tikkida.
Tegin algul ühe lille valmis, ja siis jäi asi aja- ja motivatsioonipuudusel seisma, arvasin ka, et enne Silja kommentaare ei peaks ehk aega raiskama, kui pärast tuleb hoopis üles harutada. Vaikselt hakkasingi uuesti tiksutama mai lõpus, kui Silja oli ühel järjekordsel kokkusaamisel tagasisidet andnud ja soovitanud üht-teist tikkimisstiilis muuta, aga täitsa lõplikult kätte võtsin peale jaanipäeva. Kuigi ma pole aega mõõtnud, siis arvan, et see poolik käistetikand (täistikand oleks kaks korda nii lai) võttis kokku vähemalt 40 tundi, aga võis vabalt ka rohkem olla. Ei usu, et ma oma elus veel vaba-tahtlikult midagi taolist ette võtan. Unistus on hoopis Lihula tekki tikkida, seda peaks idee järgi olema palju lihtsam ja lõbusam teha, aga eks siis paistab, kui ma kunagi selleni üldse jõuan.
Ma ei oska öelda, ja ega see mind tegelikult väga ei huvitagi, mis kihelkonnast see P-Eesti muster konkreetselt pärit on. Sel polegi tähtsust, sest värvid valisin täitsa ise, midagi taolist pole ma kunagi ühelgi originaalesemel näinud. Seega võib julgelt väita, et antud tikand on tänapäevane edasiarendus. Ka funktsionaalselt ei saa sellest mitte käised, vaid teen suvekoti, kui ükskord vaim peale tuleb.

Yesterday I finished a sample of the Northern-Estonian style flower embroidery (linen fabric, cotton threads). These kind of patterns were used on our folk costumes: on shirts and headgears. The idea was to try embroidering in the big frame that I had never done before. It turned out quite complicated and right now I suppose I'll never try that again, although the outcome is beautiful and correct. I choosed my own colours, originally they never used this kind of combination. I'll make a summer bag out of it. In total it took ca 40 hours of sitting, so you could imagine how much  it will take to embroider the full set of motives (mine was half of the original size)!

1 kommentaar:

  1. Väga ilusad värvid oled valinud ning lõpptulemus on väga kena. Imetlesväärt töö!

    VastaKustuta