märts 06, 2012

Ma õpin!/I study!

Pean kuidagi vabandama asjaolu, et ilmselt ei ole blogis niipea kindasadu oodata, kuna hetkel on muud toimetamised käsil. Esiteks on raamatutega sehkendamist (kindaraamat ja Kihnu körtide raamat, mis mõlemad on lõpusirgel), ent teiseks asusin ma mõni aeg tagasi õppima meie eriala vilistlaste üheaastasel täiendkoolitusel. Õpime rahvariiete valmistamist, mille käigus omandame kõiksugu tehnoloogilisi võtteid, mida omal ajal polnud võimalik õppida (ei mahtunud lihtsalt õppakavva ära; nüüdsel ajal on selleks otstarbeks spetsialiseerumismoodulid). Igaüks meist (12 in.) keskendub lisaks üldisele ka mingile konkreetsele kihelkonnale, mille riideid ta lähemalt tundma õpib. Mina näiteks valisin Viljandi khk lõunapoolsed vallad (Viljandi, Viiratsi ja Tänassilma), mille rõivastus oli küllaltki sarnane Tarvastu khk omale (olid nad ju naabrid). Kuna mu emapoolne suguvõsa on pärit Soomest-Ukrainast ja isapoolne Puhja khk-st, millega (st konkreetse kohaga) on sidemed katkenud juba aastakümneid enne minu sündi, siis sellest on tingitud Viljandi valik. Otsustasin oma lokaalse/rahvusliku identiteedi rajada praegusele elukohale.
Fotol on näha särgi kätis, mille tikkimine võttis terve päeva, kuna pidin arvukaid tööproove tegema, et kohandada originaalmotiivi suurus oma kangale. Tikkimisjärge ootab teine kätis, kaks õlakut ja kaalduk ehk kitsas püstkrae. Kavatsen kududa veel ruudulise seeliku kanga, tikkida põlle, tanu ja kui ind möödas pole, päädib see kõik veel eriti toreda pikk-kuue valmistamisega. Vaat sedasi siis: pole ma kuhugi kadunud, elu lihtsalt nõuab oma!

Please accept my apologies for not being too active with presenting new gloves. I simply haven't had time to knit because right now there are plenty of other issues in action. My two books are almost finished and waiting getting printed, but more important: I started studying in one-year-course of making folk costumes. On the photo you can see a sleeve cuff that I was working on a whole day! I had to figure out how to adopt the original size of the pattern to my linen fabric. I am going to make and decorate myself a shirt, skirt, apron, headgear and coat. I'm going to use as many of the handmade materials as possible (going to weave skirtcloth and buy handwoven  wool coatcloth). The originals accessories of my outfit are from Viljandi parish where I currently am living as I don't have any particular roots in Estonia (I don't feel too connected with a place where my ancestors stopped living 70 years ago and that I personally have never visited, so I decided to establish my national identity on local area).

5 kommentaari:

  1. So Beautiful.
    Geerte,
    Regards from The Netherlands

    VastaKustuta
  2. This is a beautiful pattern. I wish you a lot of forces at work :)
    Ragards

    VastaKustuta
  3. Ootan juba põnevil Sinu raamatuid.
    Edu õpingutes.
    Mirjum

    VastaKustuta