juuni 09, 2011

Raamat kihnu körtidest/Book of Kihnu skirts

Kihnu titt. Näituselt Kihnu Rahvamajas dets
2004./Traditional Kihnu doll.
Suvel lähevad kindamõtted hajali. Aga sellel on ka kindel põhjus. Viimasel ajal olen oma vaba aega sisustanud hoopis oma paari aasta taguse magistritöö ülekõbimise ja täiendamisega. Teos on detailne sissevaade kihnu körtide ajalukku ja tänapäeva. Kes meist ei seostaks Kihnu saarega selle kirevates rahvariietes naisi? Kas teadsite, et seal kasutatakse 5 eri värvi seelikut? Igalühel on omad kindlad kasutusreeglid. Nii sellest kui veel paljust muust saab tulevasest raamatust lugeda. Lisan võrreldes magistriööga ka hulgaliselt fotosid nii Eesti Rahva Muuseumist kui oma välitöödelt.
Millal raamat ilmub, ei oska täpselt prognoosida. Trüki ettevalmistuseks (käsikirja uuendamine, toimetamine ja kujundus) olen saanud toetust Kihnu Kultuuriruumi programmist. Trükkimiseks aga tuleb rahad alles leida. Ehk läheb õnneks. Usun, et kui aeg küps, küll siis sujub kõik iseenesest. Ma lihtsalt tean seda. Sest see raamat on midagi, mida Kihnul on vaja. Viin oma töö sel teemal lõpuni, ja raamat oleks viisakas punkt. Või alles algus?

There haven't been much of gloves' thoughts lately. The reason is because I have been working hard with my book about traditional Kihnu skirts. All of my spare time has been spent with it.
Kihnu is a special island in Estonia where women still wear folk costumes daily. Did you know that there are 5 different colour of skirts, designed for the certain occasions? Find out about this and that from my book! Unfortunately not in English..
It's going to be the renewed version of my master thesis in 2008 ("Artifact, identity, society: the semiotic analyse of Kihnu skirts"). I'll add lots of photoes as well. It's not sure when the book will be published because I'll have to apply for an extra funding for it. Previous support was  given to me from the Ministry of Culture but they didn't give me the whole sum. Anyway I am somehow sure that it will happen when the time is right. We'll see.
Roosi ja Ella - minu lemmikud istumas
Kihnu Muuseumis eelmisel suvel,
kui väljas oli 30 kraadi kuuma ja nemad
sellegipoolest oma villastes körtides.
/Roosi and Ella - my favourite Kihnu women
 sitting next to each other last summer when it
was 30 degrees outside and they were
wearing their traditional woollen skirts.

Sellekevadine körditegu Ella juures. Kördi-
kangaid kootakse lihtsatel maatelgedel.
Pildil natuke punast ja sinist.
/Skirtcloth at Ella's simple loom this spring.
Here's a view to the red and blue type.

                                                


 Siia lõppu link ka imelisele fotoreportaažile, mis on hetkel näitusena ülal Kihnu Muuseumis kuni 30. septembrini:
http://www.annehelenegjelstad.com/#/client/template.xml?aaa=portfolio/31277


1 kommentaar: