september 11, 2012

Eriala näitus/Exhibition of the graduates from ENT

Foto: S. Urvak, plakat: L.-L. Viitkin,
modellid: L.-L. Viitkin ja K. Jõeste,
mantlite autorid: L.-L. Viitkin ja K. Lehtma
inspiratsioon: ERMi säilik Ansekülast
Rahvusliku tekstiili eriala alustab peagi tänavusi lõputöid tutvustavat näitusetuuri. Avalöögi saab see seoses rahvarõivakonverentsiga reedel Tartust Eesti Rahva Muuseumist kui ühest meie põhilisemast inspiratsiooniallikast ja koostööpartnerist (mõelgem sealsele tohutule tekstiilikogule!), misjärel suundub edasi Võrumaale, Tallinnasse, Viljandisse ja lõpuks veel Palamusele. Täpsemaid kuupäevi reklaamime rahvusliku käsitöö osakonna FB lehel jm.

Näitust kujundan põhiliselt mina, suurt abi olen saanud osakonda tööle asunud Liisi-Lylt, kes aitas Kulkasse rahataotluse teha, organiseeris suhtlust lõpetajatega ning kujundas plakati. Peamiselt minu kanda on olnud kõik muu mudru, mida sellise mastaabiga näituse puhul on üüratult palju alates kontseptsiooni püstitamisest, näitusepindade otsimisest, läbirääkimistest, siltide-tekstide tootmisest, fotode tellimisest ning lõpetades igasugu muude jooksvate ja lõputuna näivate probleemide lahendamisega. Kui keegi arvab, et näituse korraldamine on käkitegu, mõelgu uuesti! Kuigi olen jõudumööda koostanud neid juba neli aastat, ja omandanud selles teatava vilumuse ja ahvikiiruse, siis mõtlen ma alati kolm korda läbi, kui võtan vastu otsuse korraldada suuri näitusi. Erialale on taolised üritused muidugi kasulikud, kuid arvestama peab ettevalmistusperioodi intensiivsusega, mis tahab kogu muu elu enda alla matta. Seega ärgu imestatagu, kui me väikestest näitustest mõnikord kiiretel aegadel keeldume või laseme neid võimalusel üliõpilastel vedada. No lihtsalt ei ole jaksu nii palju kui tahaks. Oleme ju erialal põhiliselt Avega kahekesi tööl -  ma mõtlen meid kui inimesi, kes töötavad igapäevaselt Akadeemias kohapeal ja tegelevad uksest-aknast sissesadavate kohe-lahendusi-vajavate-küsimustega.

Teisest küljest on aga näituste juures ka üks väga nauditav aspekt, see on kiitus publikult. Meie erialal tehtud asjad on niivõrd erilised, et näituste edu on alati 100-protsendiliselt garanteeritud. Siit üleskutse vabatahtlikele: kui soovite meid edaspidi aidata näituste püstitamisel, võtke minuga julgelt ühendust! Nii toimides võimaldate RT sõnumit laialdasemalt levitada! Abi oleks juba üsna pea vaja, aga sellest siis lähemalt FB-s, kus teen vastava üleskutse. Hakake rahvusliku käsitöö osakonna sõpradeks ja saate kõik uudised kiiresti kätte!

Exhibition of the specialty of Estonian Native Textile - "Flying Out" - will be opened on Friday in Tartu. It has been compiled from the final works of this year 21 graduates and will be shown in different towns of Estonia 'til the end of December.

3 kommentaari:

  1. Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

    VastaKustuta
  2. Käisin täna ERMis näitust vaatamas. Aitäh tehtud töö eest! Hea on vaadata mõttega tehtud ja hoolikalt teostatud käsitööd.

    VastaKustuta
  3. Suur töö oli kogutud näitusele kokku. Jõudu ja jaksu tegijatele!

    Millal võib loota viimaste lõputööde ilmumist DSpace'i?

    VastaKustuta