veebruar 16, 2013

Katre tikitud

Enne Paistu seeria jätku esitlen vahelduseks midagi teistsugust. Keskaegne taimtikand meeldib mulle hoolimata selle massilisest tarvitamisest siiski väga - selles on möödunud aegade väge ja lummust. Ise püüan sellesse lugupidavalt ja teatud kindla värvitunnetusega suhtuda. Muidugi olen proovinud ka eksperimenteerida, aga siis on hinge jäänud ikka kerge värelus, et ei tea, kas sai piire ületatud.. Kuna vanasti kasutati selle tikandi juures ainult taimse päritoluga värve (indigosinine, maheroheline, kollane ja madarapunane), siis ka neil kinnastel on võimalikult taimse muljega toonid kasutuses - lillakassinine on värvitud Lõuna-Ameerikas kasvava kampetše veripuu ehk sinipuiduga, mis ka meie rahvakunstis on vähest kasutust leidnud. Minu arvates on taimevärviskaalale vastanduda üpris riskantne - ma kindlasti ei soovita seda juhul, kui sinu üldine värvitaju pole tunnustatult väjaarenenud. See tähendab moodsate keemiliste toonide kasutamist (nagu lillad, roosad jne) nii, et mõjuks ehedalt ja põhjendatult. Olgem ausad, arhailise tikandi vägistamisjuhtumeid esineb küllalt tihti. Mul on sellest kahju. Aga keelata ju ei saa - kui tegijale ja kandjale nii meeldib, mis siis ikka. Poes ma aga selliseid asju kohata ei tahaks. Muidugi olen näinud ka meeldivaid erandeid - nende puhul on kohe aru saada, et tikkijal on põhjalik taustatundmine.

Olgu-olgu, loobun targutamisest - mul on lihtsalt tunne, et niisama toredaist kindajuttudest on mul oma blogi kaudu võimalik ka midagi üldisemat öelda. Võtke või jätke!

Aga mingem nende konkreetsete kinnastega edasi. Kindatoorikud on kootud käsitsi (nagu ikka 8/2 lõngast 1,25 mm varrastel), misläbi loodan neile pikka iga. Ükskord varem tikkisin midagi sarnast masinkootud kinnastele, aga tegelikult, kui hästi järele mõelda, ma ei näe mõtet raisata väärtuslikku tööaega millelegi nii lühiajalisele ja rohkem pole ma taolisi katseid teinud. Jah, ma ei usu, et need ammused kindad, hoolimata korralikust vanutamisest, üle ühe aasta vastu pidasid  - kude jäi ikka suhteliselt hõredaks. Tegin oma meistrinimele mingis mõttes allahindlust, edaspidi üritan jääda ikka oma liistude juurde. Minu käsitöös peavad olema paigas kõik nüansid: värvi- ja kirjailu, pärandteadmus, tegemise kvaliteet ja hoolikalt valitud materjalid.

Kindad kudus/knitted by Tiina Zujenkov


The embroidery of these gloves was inspired by the Estonian medieval embroidery. Knitting-part was also done by hand. Once I tried to use machine-knitted gloves but never will I do that again because of the poor quality. Why waste time to something so short-term?
As the original colours were indigo blue and green, madder-red and mild yellow I also decided not to go too far from the old standard. The blue was dyed with logwood, other colours are chemical but the tones remind of herbal.

2 kommentaari:

  1. Nii ilusad! Just oma lihtsuses. Suur tänu Sulle, et Sa kõike seda ilu teistega jagad :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võtke heaks!
      Teistpidi olen veendunud, et kui ma siin seda veebipäevikut pean, siis see on ühtlasi parim kaitse loomevarguse eest!

      Kustuta