aprill 06, 2013

Helmed/Beads

Pole kunagi selle peale tulnud, et paljastada veel üks oma salakirg. Igat masti helmekeed, rahadega ja ilma, on etnograafilist pärandit austavate käsitööliste ühine armastus, võiksime koos siia Viljandisse lausa väikese poe püsti panna!
Ühe sõnaga tuli täna minu juurde Signe, uued ja vanad hõbekrõllid (ehk pärlid), klaashelmed ja šokolaad näpus, ja mediteerisime talle koos kahed keed kokku. Ei ole midagi, et võtad aga helmed ja paned ritta. Ei, enne tuleb kõvasti keskendudes värve sobitada, et need oleksid parimas Eesti vaimus ja et sobiksid kandjale. Kui vaja, tuleb poes käia ja puuduolevat värvi kolme helmest juurde tuua. Kuna olen endale kümneid ja kümneid keid kokku ja lahti säädinud ja oman teatavat tehnilist vilumust, siis võtsin heameelega sobitamise ja lükkimise enda peale. Kui teil tekkib sama tahtmine, siis teate, kuhupoole sammud seada!
Helmed sobivad ülihästi tänapäevaste riietega kandmiseks, kuid rahvarõivaste juurest ei tohi need mingil juhul puududa. Tuleb muidugi oma kohalikke nüansse teada - kas rahasid ja krõlle võib lisada või pole neid sinu riiete juures tarvitatud. Näiteks pole seto krõlle, neid, mis esimesel fotol, kunagi klaashelmeste vahele lükitud, aga kui neid lihtsalt niisama rahvuslike või tänapäevaste rõivastega kanda, siis pole midagi taunitavat. Jah, lähtuma peab kontekstist ja ajaloolisest teadmusest. Pole kindlaid reegleid.

Signe kee nr 1: Eesti traditsioonilises stiilis helmekee etnograafiliste
seto hõbekrõllidega. Alloleva lahttasku disainer Ave Matsin, masintikandi
teostaja Ilme Kosseson, paela punus Lüüli Kiik.
Glassbeads and old ethnograpphical silverbeads. This kind of jewelry
is traditional Estonian style.

I reveal one of my secret passions: I love historical Estonian glassbeads together with silver jewelry. Today I helped my friend to set up two pieces of necklaces. It is quite time-soncuming and needs special technical, also contextual knowledge. What is Estonian authentic style - that is not very simple question to answer.
 
Signe kee nr 2: Selle kee keskel kahe tumerohelise pärli vahel on üks
ehtne hõbekrõll (kopeerinud vana eeskujul Keiu Kulles),
teised on vuhvlid. Sobivad imekenasti kokku!
In the middle of this necklace there is a replica of an old silver
bead (made by Keiu Kulles), the others are cheap mass pieces.

Tegin ka endale uue kee. Sellest õigupooolest
meie tänane kolmetunnine tegu alguse saigi.
Ostsin ühest käsitööpoest punaseid helmeid
olemasolevatele lisaks, nii et andis ühe paraja lühemat
sorti kee kokku panna - ikka inimese kasvule vastavalt!
 Raha on Rootsi päritolu, 20. saj. algupoolelt.
Kahjuks tegi kullassepp ta
kannastamise käigus liiga puhtaks.
I made the new necklace for myself as well.
 Silver coin is Swedish.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar