aprill 29, 2013

Paistu 4

ERM A 509:2923 Paistu,
veimekindad ca 1870-1880

Värvid: K. Jõeste
Kuduja: Anneli Lilienthal





















Töö Paistu seeriaga on jätkunud. Pildil on üks üpris algupärane versioon Eesti Rahva Muuseumis asuvast kindapaarist. Kuna mul ei olnud tol hetkel, kui oli vaja töö kudujale kätte anda, kodus õiget tooni keemilispunast lõnga, siis andsin krapiga värvitud lõnga. See on toonilt väga hea ja ehe, kuid teeb kindapaari hinna kallimaks. Ehtsat madarapunast* kasutan vaid siis, kui tellija seda teadlikult soovib. Aga seekord siis läks nii. Üks täiendus tuli veel: minu kindad on kootud pöidlakiiluga.
Originaali kohta veel sellised andmed,  et punane on täitsa kärts ja valge on puuvillane! Loodus tehtud kahe värviga: eespool punane, tagapool roheline (see ei paista pildilt üldse välja) ja töövõtteks on "keeramata etnograafiline", st silmuseid ei looda mitte pöidla eest, vaid tagant. Kui tahetakse kalasabalist äärt, siis tuleb veel lõngu vastupäeva keerata, aga sellel kindal pole nii tehtud. Kirjeldatud loomisvõte oli vanasti üks tavalisemaid - väga paljud kahevärvilised loodused on nii tehtud, koos lõngade keeramisega muidugi.

*krapi ja madara kui erinevate taimede "toimeained" on tegelikult identsed: nendeks on alisariin ja purpuriin - seega võin teie lahkel loal kasutada "madarapunast" pisut üldisemalt; ei pea tingimata ütlema selle asemel krapipunane:)

The Paistu serie is continuing with this quite authentic pair compaired to the original from Estonian National Museum. I used real madder red yarn because I missed the chemical at the moment when I gave the yarns to one of my knitters. Normally I use anilin-dyed yarn not to highten the price too much. If clients request for herbally died yarn and are willing to pay more then it would be an option of course.



Keeramata etnograafiline loodus/
Ethnographical cast on without twisting yarns anticlockwise.
Joonis C. Halliku raamatust "Silmuskudumine" - NB! rmt-s
on joonisel vead: lõnga ei haarata mitte lõnga alt (nagu on
näidatud rmt-s), vaid pealt, nagu siinsel korrigeeritud
joonisel. Ja loodav silmus tõmmatakse ikka alumisest aasast läbi,
mitte selle alt, nagu raamatujoonisel on.
Ühel joonisel kaks viga, vaat see on tase!
Looduse võib teha ka ühele vardale, aga mõlemal
juhul tuleks silmused kohe järjest neljale vardale luua
(mõnel juhul ei pea seda tegema, aga selle selgitamine
läheks pikaks).


1 kommentaar: