juuni 18, 2013

Veiko rõngud/Rõngu gloves for Veiko

Valmisid ühed meestekad Rõngu teemadel. Maasikalehekiri oli tegelikult levinud üle Eesti, aga kõige rohkem kohtab teda lõuna pool, siin Mulgimaalgi päris palju. Originaalkindad, millest idee sain, olid lillal põhjal rohelise kirjaga labakud, meie valik Veikoga oli punane. Toon-toonis üleminekuid ja sõrmede helepunane mäng käib kokku mu viimase aja kiiksuga. Alati küll ei viitsi, sest aega ja mõtlemist on läheb rohkem.
Ja et selline pallikestega kiri ei taha kudumisel väga ühtlane saada ja kipub pisut kobrutama (lõngade vahetus toimub mitmel real täpselt ühes kohas), siis kasutasin esimest korda oma praktikas kinnaste vormil kuivatamist. Tegin sellised paksemad lowtech-pappvormid, mis tõmbasin toidukilega üle. Toimisid küllaltki  hästi. Kindad kuivasid, kuigi mitte sajaprotsendiliselt, siledamaks ja said täpselt ühesuurused. Soovitan kõigile algajatele. Kindlasti tuleks pisut pikem vorm teha, et ranne samuti proportsionaalselt kuivaks. (Olen näinud vorme, mis pannakse ainult kirjaossa ja siis randmed on naljakad soolikad, ei ole ilus vaatepilt.) Jälgima peaks veel, et kuivatusvormid oleksid anatoomilise, voolujoonelise kujuga, mitte sirged ristkülikud - ranne võiks sujuvalt kitsam olla.
ERM 3523 Rõngu, u aastast 1881

The red gloves are my latest pair. From the photos you can see the huge changes I made, compared to the originals from the Estonian National Museum. The long story in Estonian above is about how I dried the gloves on the very low-tech forms, made of cardboard and covered with food pellicle. I needed to do that in order to force the gloves to become a bit smoother because the pattern was quite uneven (normal peculiarity I guess).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar