september 11, 2013

Muhu meeste pulmasõrmikud/Muhu men's wedding gloves

Tänapäeva peigmehed sõidavad jalgrattaga.








Vahelduseks midagi kärtsu. Olin ükskord ammu värvinud rodamiinpulbriga roosat lõnga. Kuna algne valge lõng oli küllaltki kollakas, siis saadud toon jäi natuke tumedam kui tavaliselt, seepärast ei saa tulemust muhupäraselt kiperoosaks nimetada. Et ma lisasin värvileemele ka kollast, siis saingi sooja tumeroosa. Samas on sel rodamiinile omane särts ikkagi sees. Koos lambamustaga moodustab kiri kaunilt kontrastse terviku (lambamusta asemel võidi taolistel roosadel kinnastel ka kirsipunast kasutada).

Suurim väljakutse oli silmuste originaalarvu 160 kohandamine 108-le. Muhule iseloomuliku mustriloogika nuputamine võttis päris mitu minutit ruudupaberil sodimist, aga hakkama ma sain! Ma usun, et esmapilgul ei saa kogenematu silm arugi, et need kindad polegi udupeened Muhu originaalid.

Vahest on lugejale huvitav teada, et sedasorti keerukordadega randmete ja nö ruuduliste kirjadega kindad - peale roosade võisid need olla oranžid, sinised jm - olid mõeldud meestele pulmadeks - naised kasutasid horisontaalsete kirjatriipudega sõrmikuid. Tegin selle avastuse üsna hiljaaegu, olles eelnevalt mitmeid mutantkindaid kudunud, s.o naiste sõrmikuid meeste randmetega. Aga pole hullu, ka meistritel on palju õppida - ma pole iial arvanud, et ma kindakudumisest kõike tean, vastupidi, avastamisrõõmu jagub ilmselt veel aastateks.

Tänapäeval leidub neid mehi vähe, kes nii värvikate kinnastega end kodust väljapool julgeksid näidata, aga lasin Ulase kudujal Annelil ikkagi need ära kududa. Said alles pilgupüüdjad!

These are Muhu traditional gloves that men used to wear for wedding occasions. Beside bright pink there could have been used orange, blue and some other colours as well.
The biggest challenge for me with these gloves was to adapt original number of stitches to nowadays two-ply yarn. 160 became 108. Gloves were knitted by Anneli Lilienthal.



3 kommentaari:

  1. Ära selle roosa tooni pärast ülearu pabista - Muhus on seda roosat ka üsna mitut karva näha. Ilusad kindad. Ma ei pelgaks ka naisena selliseid kanda. ;)

    VastaKustuta
  2. Kenad! Mul selle roosa lõnga kohta üks küsimus. Sinu raamatus "Kirjatud teekond" seisab, et roosat saab värvida markeriroosaga ja kinnitada äädikaga. Kas see oleks proovimist väärt ja kui palju neid pliiatseid siis vaja läheks? :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on üks rahvapärimus, mida pole olnud võimalust praktiliselt läbi proovida. Tean, et nt Kihnuski on seda meetodit kasutatud, aga täpset retsepti ilmselt ei ole keegi kirja pannud. Mis muud, kui soovin sulle pealehakkamist! pärast räägi meile ka!

      Kustuta