september 22, 2013

Tarvastu roos/The Rose of Tarvastu

Teostus: Ulase praktikant Gundega Agar
Siin on teile vaatamiseks roositud kindad, mida ajalooliselt kanti nii Viljandis kui naaberkihelkonnas Tarvastus.
Roosimine on tänapäeval üsna vähe levinud, kuna ta pole just kõige mugavam kudumise moodus. Ka ei oska tellijad selles tehnikas kindaid väga tahta, sest need ei ole talviseks kandmiseks kuigi soojad (ühevärviline kude ju). Kirjatud kindad on soojemad.

Käesoleva paari disaini puhul on tegu kahe muuseumikinda kombinatsiooniga: ühelt sai võetud kiri ja enam-vähem samad värvid, teiselt huvitav kahevärvilises soonikkoes ranne (too kinnaski oli tegelikult samasuguse tumepunase põhjaga ja  roosidega kaunistatud). Me teame, et Tarvastus, Helmes (ja vähesel määral ka Viljandi khk-s) olid põhiliselt oranžid ja helepunased roositud kindad, kuid leidub ka tumepunaseid/lillasid ja kollaseid paare, mis oma värvierksuselt ei jää Muhu kinnastele sugugi alla. Nädala algul oli mul võimalus näha minu kindapaari eeskujuks olnud originaalsõrmikuid ja selgus, et mõned värvid paistsid mulle Muisi fotolt tookord teisiti. Aga sellest pole midagi, olen tulemusega ikkagi rahul ja eks alati tulebki lähtuda sellest, mis lõngad sul endal parasjagu olemas on, peaasi et see sinu loodav uus kooslus omavahel sobiks. Õnneks mul juba erinevatest toonidest puudust ei ole!
ERM A 94:28 Tarvastu

 These are rosed gloves, originally used here in Mulgimaa. I combined my gloves on the basis of two pairs of museum gloves: from one I took the roses and from another the wrist part.

4 kommentaari:

  1. Suurepärased kindad - nii need, roosilised kui ka kõik eelmised. Minu arvates on eriti hea just moment, kus kindaid ei koota yks-yhele eeskuju järgi maha, vaid leitakse võimalus mustrit maitsekalt muuta. Sinu lahendused tunduvad alati nö orgaanilised ja loomulikult ilusad.
    Yks uitmõte yhest varasemast vaidlusest siinsamas allpool - kuidas kritiseerida? Minu jaoks on netis toimetamiseks 1 põhimõte - ära kliki saastal, ära raiska sõnu. Suurepärast tegu/asja/mõtet tuleb tunnustada (ja tunnustust ka põhjendada), aga kahjurliku v kahtlase peale bitte raiskama ei hakka. Sinu tööd aga on alati meisterlikud, vana töötab koos uuendustega silmasilitavalt ning meelimõnustavalt.

    VastaKustuta
  2. Tänan märkamast!
    Eks see tahab suurt tööd ja süvenemist, et olla võimeline looma nii nagu seda võisid teha meie esivanemad - kui muidugi tahta üldse sellist eesmärki endale seada. Nende asjad olid sarnased, kuid detailides siiski erinevad. Nii ma püüangi teha.

    Küll oleks lihtne teha moodsat kraami, kus vihjed rahvakunstile minimaalsed, aga et traditsioonilisi tegijaid on meil praegu liiga vähe ja rahvas tahab harimist, siis olen viimasel ajal palju püüdnud Eesti eri piirkondade kindapärandit kasutada ja tutvustada. Lihtne, aga kui palju see tegelikult endagi hingele annab! Kudumise käigus avastada mingi kirja süvaolemus või nutikas tehnoloogia, millel on kindel otstarve (mitte ainult kaunistamise eesmärk). Selle nimel tasub proovida!

    VastaKustuta