veebruar 28, 2015

Veel mustjalga! /Some more Mustjala

 Pidin läbi kuduma Mustjala kinnaste tehnoloogia, et kontrollida üht-teist muuseumis nähtut. Vardad-lõng ei vastanud sellele, mis need kindad tavaliselt olid: ikka see vana häda, et vanasti olid natuke peenemad, kuid õnneks  - TERITAGE NÜÜD KÕRVU!! - hakkab Saara Kirjastus Norrast 10/2 lõnga importima!! Neil on parasjagu ka uue veebipoe tegemine käsil ja varsti-varsti!!!!!!!!!!!
Blogikeskkond keerab värve automaatselt kirkamaks :(

Kinnastest lähemalt. Esiteks on paljudel Mustjala kirjatud muuseumisõrmikutel randmel külje peal sinine vertikaaltriip. Nagu fotol näete, kudusin selle oma kinnastelegi ja veendusin, et see on hea lihtne ja kaval nipp vältimaks sinise lõnga katkestamist.

Kõige rohkem huvitas mind aga sõrmeotste läbiproovimine. Keeruline on seda siin seletada, ent kahandused tehakse kolmes kohas (sest kootakse ju nelja vardaga): põhimustri alguses ja lõpus ning peopesamustri keskel.
Originaalidel jaotub muster sõrmedele rangelt ja sümmeetriliselt nii välis- kui siseküljel. Siinkohal ma jäin eelistama ikkagi hilisemat kandmismugavust ja loobusin sellest teguviisist. Iseenesest on see korrapärasem ja silmale parem vaadata, aga kuidas kanda? Eriti pöidlal poleks see just mõnus lahendus. Ei tea, miks nad nii jäigalt sellesse suhtusid, aga nii see oli. Ja mitte ainult kirisõrmikutel, vaid ka vikeldatud Mustjala kinnastel jaotatakse pöidlale vaid neljandik peopesapoolsetest silmustest.
Ja noh, kudumise käigus tundus mulle vastupandamatu teha mustris natuke ka omaloomingut. Diagonaalvõrestike sees peaksid olema ainult rombid, kuid ma tegin ristidega vaheldumisi :) Praeguseks hetkeks on kindad juba Rootsi uuele omanikule rännanud.

In this entry I described how to knit Mustjala gloves like they were once knitted in the past as I have explored them in the museum closely.
Blogger.com saturates the colours :(

4 kommentaari: