aprill 12, 2014

Suure-Jaani kindad


Kudus/knitted by Merike Saaremets





































Ka need kindad on praktikatööks samale üliõpilasele, kelle näpuosavust saite imetleda eelmises postituses.
Merikese suur huvi oma kodukandi kinnaste ja nende töövõtete taaselustamise vastu sundis mind ERMi kinnaste läbivaatamise kavas muudatuse ette võtma. Nimelt vaatasin varem kui plaanisin Suure-Jaani kindad tehnoloogilises mõttes üle, et olla Merikesele abiks tema keerulisel teel. Polnud ta varem kokku puutunud erinevate looduste jm pisiasjadega, mida neil kinnastel külluslikult kasutatud on.
Kirja valisin ühe kindakatke pealt, on ju tore, kui saame selle omal austaval kombel tänasesse tuua. Ranne seevastu on ühelt olemasolevalt kindalt "laenatud". Tulemuseks said ehtsad Suure-Jaani kindad.
Merike ise aga jätkab teekonda. TÜ VKA rahvusliku tekstiili eriala lõpetab ta seitsme Suure-Jaani kindapaariga, üks uhkem kui teine. Seda konkreetset kinnast aga saate Ulase tulevasel näitusel oma silmaga näha. Alustame oktoobri lõpus Tallinnas.


ERM A 399:13
These are authentically knitted mittens from the northern part of Viljandi county. My student Merike used all the original knitting methods that we reconstructed from the museum mittens. Merike is continuing her path by knitting seven pairs of Suure-Jaani mittens as her final work of the specialty of the Estonian Native Textile this year.


1 kommentaar: