juuli 12, 2014

Helme


Blogi on olnud kolm kuud vaiki, selle taga pole midagi muud kui liiga palju tegemisi. Vaikusemurdjana näitan, mis parasjagu teoksil. Et viimane kuu on möödunud üsna rahvusvaheliselt - arvukate kudumisõpitubade läbiviimisega siin- ja sealpool piire, siis ka hetkel käsilolev kinnas on mõeldud mitte niivõrd kandmiseks, kui õppuritele näitamiseks.
See 200-aastane Helme kinnas ERM 3530 on oma kudumisvõtete poolest üpris nüansirikas ja tema legendki kostab järgmist huvitavat:
"Pööra kirjadega. Roheline värv - kollane värv pandi vedelikusse, mis oli tehtud silma kivist ja kusest ja vedelik läks roheliseks." (See tähendab indigoga värvimist.)
Kudumine on toimunud võrdlemisi jämedast lõngast, 72 silmust ringil. Mina kasutasin 8/3 lõnga ja nr 2 vardaid ning sain sama suure kinda. Valge osa on kootud lihtsalt parempidi, ei mingeid trikke, nagu on mõnikord arvatud.


I am knitting this single mitten just to show it in my courses. The original mitten (ENM 3530) is 200 years old and was knitted from quite thick 2-ply yarn, dyed herbally. I used nr 2 needles and 8/3 yarn and achieved the same size. I chosed the mitten because of it's interesting edge details. I also would like to emphesize that there has never been used twined knitting in Estonian knitwear so the white part  of the mitten is knitted plainly.


ERM 3530

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar