september 07, 2014

Halliste 1

Alustan sügishooaega sellest kaunist koopiapaarist. Tegemist on esimesega suurest Halliste kinnaste tellimusest (umbkaudu 40 paari, kõik ERMi kinnaste taaskehastused), mille üks kollektsionäär mulle juba talvel esitas. Kindad said valmis kevadel, kuid ootasid terve suve otste peitmist ja viimistluspesu. Ja muidugi pildistamist.

Originaalpaar ERM 1757 on aastast 1871. Silmuseid on tal ühel ringil 132. Minu kinnastel on 148, kuna tahtsin, et suurus oleks keskmisele naisekäele. Pidin kombineerima: sinise värvisin ise nõukogudeaegsele 14/2 lõngale; valge tellisin Norrast (Alv 14/2). See oli küll 100 % villane, kuid oma töötluse tõttu (sobilik rohkem masinkudujatele, sort worsted) jättis siiski pisut liiga korraliku ja läikiva mulje, seega tahaksin edaspidi midagi maavillasemat leida. Proovin veel telllida Shetlandilt, Soomest, Taanist ja võibolla kannatab kombineerida ka Leedu Midara Roma nimelist lõnga. Kui ma seda viimast käe vahel vaatan, siis on samuti kahtlane tunne, et jääb liiga tuim ja ainult koos mõne väheke villasema väljanägemisega lõngaga. Kahjuks aga on põhjamaised lõngad jubedalt kallid. Keskmiselt on kg hind 200 €!!! Sellepärast on eriti oluline, et kvaliteet vastaks täpselt ettekujutusele. Mul on väikesed eelkokkulepped ka käsitsiketrajatega, keda suvel Soomes kohtasin. Nii et lootust on.

Jäin nende kinnastega väga rahule. Et olen ERMis kõik halliste kindad läbi uurinud, siis polegi nüüd muud kui aga järjest läbi kududa. Ja ega nad kõik nii ülipeened polegi, on täitsa normaalseid 8/2 lõnga ekvivalendilisi ka!

3. veebruar 2015: tellija kadus nagu vits vette ja kindad seisid tänaseni mu kindakastis. Siis aga ilmus fortuuna silmapiirile - Viljandi maavanem ostis need kindad oma miniale pulmakingiks. Õnnelik lõpp ja moraal: igale kindale leidub ostja, anna vaid rahu!

This winter I received a huge commisson from a man. He wants me to knit copies from all of the fine Halliste mittens preserved in Estonian National Museum. There are over 40 pairs! Of course all of them are not such thin but maximum is 232 stitches per round!!

This pair's original is ENM 1757 and was knitted in 1871. The number of stitches was 132, my mittens are with 148 because I wanted the final size to be a bit larger, suitable for the medium woman's hand. I combined Soviet yarn 14/2 and Norweigian Alv (worsted). In the future I plan to try all the yarns that I was informed of during this summer by different Nordic women. I'd like to find out the best that could work for Estonian mittens. In Estonia we could buy only 8/2 the thinnest but we would need to get 10/2, 12/2 and 14/2 as well.




3 kommentaari: