juuli 09, 2013

Karani muhud/Muhu gloves for Karan

Variatsioon Muhu teemadel - sedakorda rändasid kindad Kanadasse. Olen ükskord varem ka midagi taolist teinud, kuid nagu ikka, ei taha ma ühtegi paari täpipealt korrata, seega kujundasin uue mustri ja randme. Kinnaste põhitoonideks on Madelt saadud veidi jämedamat sorti ühekordne lambamust ja Tuulikeselt saadud 8/2 krapioranž. Kuna tal hetkel polnud valikus kõige kärtsumat oranži, mis muide on originaaloranžile üsna ligilähedane, leppisin mahedama tooniga.
Kirjaga oli kõvasti nuputamist. Silmuseid oli mul küll kenake hulk - 104, aga ajalooliste eeskujudega (160 silmust ringil) ikkagi võrdlust ei kannatanud ja tuli teha kohandused-vähendused. Kuna ka tellija käsi oli väiksemat sorti, ei olnud mõttetööst pääsu.
Alguses kudusin kirjamotiivide vahed palju selgepiirilisemad, nii et üldmulje jäi lõpuks üpris ruuduline, kuid siis otsustasin neid vahesid täiendada ülesilmamise teel. Visuaalne kvaliteet paranes minu arust kordades. Ei ole asja, millest ei saaks asja!
Võrdluseks panen siinkohal välja ka ühe ajaloolise Muhu meestekinda foto, et oleks selgem, mis on minu kinnastes teisiti. Et vanasti tehti need kindad pulmadeks ja igapäevaselt ei kantud, siis on need kaunis ebamugavad. Ranne ei veni ja mõnikord on neid hiljem külje pealt katki lõigatud, et kätte mahutada. Seepärast tegin oma kinnastele sakilise ehk vingulise varre, mida saab hõlpsalt kätte tõmmata. See on ajalooliselt küll hilisem variant, aga mis teha - alati ei pea tingimata kõike piinliku täpsusega kordama. Traditsioon elab edasi siis, kui asi on kantav. Seepärast ei kahandanud ma ka sõrmeotsi Muhu moodi ehk spiraalselt, vaid jäin ikka oma varda-alguses-ületõstmisvariandi juurde. Nii jäävad ka sõrmeotsad kirjalised, mitte ühevärvilised, nagu vanasti (spiraalselt ei saa kirja loogiliselt jätkata, vaid tekkib abstraktne mudru).

ERM 18826 Muhu
These gloves I knitted to Canada. They are similar to what I had knitted before but of course I made some changes in design in order to make it more interesting for myself.
The madder orange I purchased from Tuulike and dark sheepbrown from Made.
As there were 160 stitches per round used in original Muhu men's gloves I had to create new pattern that was going to suit to 104 stitches. As you can see I made totally different wrist part because this one was more elastic and comfortable to wear compared to the original cuffs that they sometimes just cut broken from the side in order to get into hand! These type of gloves were never used daily, those were meant to be wedding gifts instead. There can be found pink or brown similar gloves as well.

1 kommentaar:

  1. I remember seeing these in progress at the Sweater Conference. They're beautiful!

    VastaKustuta